onsdag 17 juli 2013

Har vi inget att dölja är det ingen fara säger våra makthavare

Har vi inget att dölja är det ingen fara säger våra makthavare, får de enbart bereda sig tillträde till vår privata sfär har vi ingen anledning att vara rädda för den statliga och inträngande övervakning de utsätter oss för.


Kampen om demokratin stod i Sverige 2008

Flertalet medborgare tror inte det kan hända här hemma, Sverige har demokratiska principer, mänskliga fri- och rättigheter. Dessa sätts i främsta ledet enligt FN, Europeiska Unionen och ECHR. Trodde vi åtminstone fram tills dess amerikanska NSA och PRISM blev offentligt, det är en repris över historien om vår egen myndighet FRA. Vår egen lag och massövervakning, där kampen om demokratin stod i Sverige 2008 och förlorades då i riksdagens omröstning. [Expressen]
"Alltihop är ett missförstånd. Det är statsministerns analys av den våg av kritik som sköljer över honom. 
- Alla tjänar på om debatten lägger sig"
Det finns inga vinnare om debatten lägger sig, bara förlorare. Ingen tjänar på att den tystnar och människor tystas ned [SvD].
FRA apologeter säger att spioneriet och övervakningen endast används mycket begränsat, enbart för hot som "massförstörelsevapen" och "terror." Men dessa termer har radikalt omdefinierats och är nu betydligt bredare, sedan Polisen fick tillgång till FRA och deras affärsverksamhet.

Det är säkrast att vi har transparenta liv inför statsmakten, de ska inte kunna fatta några misstankar om oss. I förebyggande syfte är vi redan misstänkta som terrorister, när det enbart är terrorister som har något att dölja [pdf]. 
Likheterna i uppbyggnad mellan NSA och FRA är påfallande, det är likheter som ska tas på ett riktigt allvar.


Caspar Bowden
independent advocate for privacy rights
(Chief Privacy Adviser - Microsoft 2002-2011, 
Director of FIPR 1998-2002)



Vi måste tänka om och tänka på kostnaderna för oss människor och för samhället.
Hur kändes det när Nationella Insatsstyrkan gjorde en inbrytning i en lägenhet i Göteborg, med dragna vapen drog de ner pappa på golvet inför sitt barn, de skulle vara islamistiska terrorister enligt analysen och inte en helt vanlig muslimsk familj. Pappan hade samtalat med en vän i mobiltelefon, de skulle kanske träffas. Men pappan har sprängande huvudvärk och kände inte riktigt för det just då. Tack vare den informationen och en felaktig analys där fakta ignorerades, utfördes inbrytningen. Detta är Sverige idag, inte en diktatur. Hur mår barnet? Var det värt priset familjen fick betala?


Personerna på bilden har inget med tillslaget att göra, annat än att bilden som sådan symboliserar den ökade militariseringen av polisen.

Om det enbart är en fråga om IT-teknologi och lag, får vi enbart till det lagliga blir allt bara bra säger en del. Det viktiga är att se till att det finns ett politiskt konsensus bakom, som legitimerar och gör det försvarbart i regeringars och tjänstemäns ögon. Det är överhuvudtaget inte en teknisk fråga, det är en politisk fråga. Det är direkt hur vi medborgare betraktas och behandlas, hur våra mänskliga rättigheter faktiskt hanteras av Regeringen och av myndigheter.

Vi ska kunna avkräva ett riktigt politiskt ansvar, ett samhälle där tjänstemän har ett tjänstemannaansvar. I stället tar vi bort ansvaret för vad de gör, där vi som enskilda medborgare står fullständigt rättslösa inför en statsmakt som inte gör vad vi vill. Statsmakten anser att den vet vad den ska ha och tar sig rätten att ta det.
Vi måste gå runt i fruktan över om vi faktiskt har rent mjöl i påsen, när det inte är våra egna beslut. Det är anonyma tjänstemän som i hemlighet och under sekretess bestämmer och utvärderar den saken, det är inte vi själva. Vi behöver en djupare diskussion om NSA och PRISM, men även ta diskussionen om vår egen övervakning.


Transpacific kabel[Spiegel]

Våra svenska myndigheter använder information för att spåra våra rörelser i samhället, spåra oss i detalj och vad vi har för kontakter. [Sverigesradio]
"I båda fallen samlar man information på förråd, som vi inte vet hur den kan komma att användas i framtiden, och det handlar om stater som känner sig hotade - DDR av västmakterna och USA av terrorism. Med hotet som argument för att spionera på människor vitt och brett, så befinner sig amerikanska NSA inte långt ifrån Stasis mentalitet, anser Eugen Ruge, som själv flydde från DDR."

Det är enbart ett fåtal som blir utsatta för en direkt avlyssning, det är mer en fråga om att spåra och kartlägga våra digitala mönster, vilket blir en betydligt större mängd data där kapaciteten konstant utökas och förbättras och är minst lika farligt som en direkt avlyssning. Digitala fingeravtryck är en viktig hårdvaluta, den kan det köpslås med. Antingen med andra stater eller företag. Företag är intresserade på samma sätt som när de köper upp vårdcentraler, apotek eller andra offentliga tjänster, även säkerhetstjänster, polisiära som militära uppdrag. 2005 förslog den då moderate riksdagsmannen Tobias Billström och numera minister för Migrationsverket, att ekonomiskt lukrativa delar av FRA, Försvarets Radioanstalt skulle privatiseras [Realtid].

De som inte har något att dölja har inget att frukta.


När jag hör dessa ord blir jag uppslukad av en djup känsla av obehag. Om vi inte har något att dölja, varför ska vi tvingas bevisa vår oskuld i en rättsstat?







Frågan är också den; hur långt får man egentligen gå som myndighet för att propagera och sprida propaganda för sin verksamhet? Syftet med två helsidor i tidningen Metro, där generaldirektören beskriver hur de stoppar läckor och hur de instruerar personalen i att vara tysta. Kan absolut ifrågasättas och kritiseras, men här ser vi även en tystnadens politik och brister i ifrågasättande av hur myndigheten agerar [Spioneriutredningen][SOU 2012:95]
"Kan stoppa undersökande journalistik” Informations- och yttrandefriheten inskränks, anser flera remissinstanser om utredningen om spioneriförslag."
Det är en mycket allvarlig utveckling som nu sker, ser vi inte över de demokratiska processerna och får till dessa kan det gå mycket fel.