lördag 4 mars 2017

Trump, Putin och deras ideologi

Det är mer än enbart populism, när det ser ut som att det är rättsstaten i sig som nu ifrågasätts i USA och av den nya administrationen, precis som i Ryssland där rättsstaten redan är nedmonterad av den nuvarande ryska administrationen, med Vladimir Putin som portalfigur. Ryssland kan således stå som modell över hur det ser ut i praktiken och vilket förfarande som används för att uppnå målet, där nu Trump ska spela rollen som portalfigur och president. Hela det juridiska systemet har ifrågasatts av Trump och givetvis även så den fria pressen, enligt redan kända exempel från historien över hur en administration tar över makten och lägger ned demokratier. Det har synts en tidigare okänd och tungt bepansrad milis ute på vägarna i Kentucky, i samband med valet och med en fana med Trump på fordonen. Det är framför allt Steve Bannon som är ideologen bakom Trump, på ett likartat sätt som Alexandr Dugin är ideologen bakom Putin.

Bakom Putin finns ideologen Alexandr Dugin, även kallad för putins hjärna. En fascist som vill återuppbygga Ryssland till dess forna rätta jag som en stormakt och lägga under sig sin naturliga intressesfär, det vill säga hela Europa.
Bakom Trump finns ideologen och säkerhetsrådgivaren, Steve Bannon. Före detta chefredaktör för den högerextrema Breitbart och en beundrare av skaparen till den italienska fascismen och Benito Mussolinis politik, Julius Evola, där en klart högerextremistisk linje drivs av en hatkaraktär mot de vilka inte delar samma politiska ideal och riktning.

Det handlar mer om maktsfärer och uppdelning, geopolitik och strategi för den egna plattformen för att utöva makt, än det handlar om att bekämpa Daesh eller för att se till vad som inträffar i Ukraina, där det ser ut som att det har förekommit någon form av olagliga samtal mellan Michael Flynn och ambassadör Sergey Kislyak

Det är dock viktigt att se till vad som förekommer i den amerikanska politiken, det är att se till Bannon och vad han gör. Samröret mellan USA och Ryssland före valet, kan även förklara mycket av den aktivitet som har åsetts från ryskt håll, både riktade och mycket våldsamma militära aktioner som de i Ukraina, eller som de militära påtryckningar mot Belarus och Alexander Lukashenko, som har varit på den senaste tiden.
Detta har föregåtts av ett politiskt spel och kan mycket väl ha öppnat vägen för Putin, till att agera inom sin intressesfär som han har kunnat göra och det rätt så obehindrat. Tråkigt att det inte finns med på agendan för svensk media, när det är så pass viktigt för oss som det är.

Vi måste med nödvändighet ta vad vi ser inträffa på det allvar som det kräver, inte sitta stilla och tro att allt löser sig. Trotts allt pågår en likartad process i Frankrike, det kommer att påverka oss när även vi är hårt ansatta för påtryckningar och påverkansoperationer från främmande makt. Nu när Sverige med Wallström (s) i täten, absolut och utan tvivel kommer att stå utanför Nato. Därmed har vår röst ingen egentlig betydelse för Ryssland och Putin längre, att vi har backat undan för de ryska hoten, desinformationen och påverkansoperationerna. Det om något framstår som än tydligare i ljuset av, det kategoriska avståndstagandet från Nato och att affären med Karlshamn och Gazprom slutade till Rysslands fördel.

Refferenser:

[Anton Shekhovtsov, Putin's Brain? (on Aleksandr Dugin)], [MSNBC, Michel Flynn],
[NYT, Julius Evola], [CNN, Michel Flynn]
[The One Russian Linking Putin, Erdogan and Trump]
[John McCain on Trump: suppressing free press is 'how dictators get started']
[Magasinet Paragraf, Trump och demokratin], [Peter Pomerantsev, Putins postmoderna propaganda]
[BBC, Who are the figures pushing Donald Trump and Vladimir Putin together?],
[LEDARE: Ryssland arbetar systematiskt för att vi ska sluta lita på svenska media],
[Must-chefen Gunnar Karlson, Vi måste ta det på mycket stort allvar], [FRA, Årsrapport 2016: Oförutsägbar omvärld], [Påverkansagenten, Mp-mannens mejl om Ryssland], [Russia Says Military Neutrality Of Sweden, Finland Is Crucial For Security], [Understand Russia’s Hybrid War on America]