söndag 1 januari 2017

Vi är tillbaka i FRA-debatten från 2008


Något som har föranlett detta, det är på den senaste tiden de utspel som vi har åsett från både Polisen och åklagare. Där de vill att vi ska fortsätta med datalagringsdirektivet, trotts att direktivet har olagligförklarats av Europadomstolen.




Vi är tillbaka i FRA-debatten från 2008, New Renaissance var en de organisationer som tog debatten för öppenhet och rättssäkerhet. Då som Svart Måndag.
FRAs samarbete är mer djupgående än vi var säkra på då. Sverige anses nu vara en nyckelspelare i ett globalt övervakningsnätverket.
Det är hög tid att ta tag i situationen, den måste förändras till det bättre.
Hur säker är egentligen vår kommunikation, vilka spårar våra förehavanden?

I Snowdendokument som SVT avslöjat [Pdf] framgår att NSA den 18 april 2013 hävdar att FRA kan bestämma NSA selectors (sökbegrepp för inhämtning), "Access for special collection iniatives", NSA har troligen direkt access till våra samverkanspunkter.

Med de avslöjanden om hur USA, Storbritannien och Sverige övervakar trafiken i internetkablar. FRA bygger kontaktmönster över oss, utan giltig anledning och utan ett ifrågasättande.

Carl Bildt (m) glider kraftigt på sanningen om FRA och Sveriges betydelse i Expressen,Onsdag 1 januari2014:

”Hur Sverige har hanterat FRA håller på att utvecklas till ett internationellt föredöme.”

Sverige hjälpte till att förhindra en mer djupgående analys inom EU via vetorätten och stoppade en vidare utredning, ja vi är sannerligen ett föredöme.
USAs NSA och Storbritanniens GCHQ missbrukar sin maktposition, genom övertalning eller tvinga tillverkare att lägga in bakdörrar, genom att påverka internationellt mycket viktiga överenskommelser och standarder. Dessa kan på goda grunder misstänkas innehålla bakdörrar, skadliga virus och säkerhetsbrister.
Vill man vara säker på att datorsystem fungerar, är det bästa och säkraste sättet att använda fri och öppen källkod. Applikationer där alla hjälps åt att kontrollera koden för dolda ingångar, eller efter försvagningar av säkerheten.
Vi måste räkna med att viktiga samhällsfunktioner riskeras, om vi använder slutna datorsystem, med en från användarna dolda och overifierade funktioner.
Viktiga samhällsfunktioner är beroende av den integritet, som överenskommelser och standarder ger. De används för att säkerställa identitet, säkerhet och transparens vid kommunikation och handel över nätet.
Säkerhetsbrister upptäcks och användas av andra med yrkeskunnande och erfarenhet, som kriminella hackare, organiserad brottslighet och främmande makt.

För att garantera säkerheten och att vi kan lita på integriteten i våra nätverk, måste vi veta att programmen vi använder gör vad de är avsedda att göra [TakeCare].
Patienter måste kunna lita på sin journal, dess innehåll, att den inte missbrukas eller kommer på avvägar. Personalen behöver datorsystem där information och kommunikation är skyddad för obehörig åtkomst [Dan Larsson FRA] [SLL, Lägesrapport] [DN].

New Renaissance anser att den offentliga sektorn måste gå över till säkrare system, för att garantera säkerheten. Försvarssystem ska vara säkra och inte innehålla bakdörrar som aktiveras vid ett angrepp, spioneri eller vid industrispionage mot svenska företag. Angrepp på bokningssystem verkar förlamande på samhället när de inte fungerar. Det kränker våra privatliv, det skadar allvarligt konkurrenskraften i form av industrispionage mot företag, myndigheter och offentlig sektor. Förlorade kontrakt, stulen forskning och länsade privatkonton.

Det är verklighet idag, mörkertalet är enormt, NSA är bara en aktör och FRA är djupt involverad i detta.

[HAX]