tisdag 20 augusti 2013

FRA lagrade känsliga personuppgifter olagligt

Ett av problemen är att det är superhemligt, så hemligt att tillståndet är hemligt och domstolens utfall är det också. Blir det fel och vi får reda på det, är det en ren bondtur. Alternativt en läcka, där de läcker medvetet för att visa sin makt och kontroll. För det vi vet, det är att inget kommer ut av det annat en tystnad.
FRA lagrade känsliga personuppgifter olagligt – prickas för andra gången i år och det är bara från i år, hur många fler är och förblir helt oupptäckta. Det är inte de första gångerna, men kan det bli startskottet till en förnyad debatt om FRA och FRA-lagen?

Det ser ut som om journalisterna äntligen skulle ha vaknat till över den massiva övervakning som bedrivs, inte enbart här hemma men i en mycket globaliserad affärsverksamhet mellan övervakarna och den situation som råder runt om oss, som vi alla vi är satta under. Inte för att det är en nyhet, men nu drabbar det grupper med makt och möjligheter att ta det högre upp i den mer synliga och finare debatten. medborgarjournalister och bloggare hade inte mycket för det arbete som lades ned, men nu har det äntligen klivit upp i finrummet när journalisterna börjar känna sig hotade på allvar [The Guardian].

The Guardian:
"Sverige sätter stopp för spionsamtal i EU
Carl Bildt utsattes för påtryckningar – vek sig inte
På måndag inleds de första samtalen mellan EU och USA sedan NSA-avslöjandet.
Man ska undvika frågor om spionage och avlyssning – istället ska man diskutera datasäkerhet. Sverige och Storbritannien satte stopp för just de frågorna, skriver The Guardian."
Ett av de absolut största problemen är det hemlighetsmakeri som råder, det finns i praktiken ingen insyn alls överhuvudtaget, hemliga domslut i en hemlig domstol utan några skyldigheter att redovisa, när även sådant är hemligt. Från Dagens juridik:

"Det enda som vi egentligen vet om denna domstol är dock att den består av några edsvurna domare som ska lämna tillstånd till de avlyssningar som FRA vill ägna sig åt. All annan information om domstolens verksamhet är - konsekvent och till hundra procent - hemligstämplad. Målen sätts inte ut till förhandling, de redovisas inte i efterhand och att som utomstående få närvara vid förhandlingarna är uteslutet. Även statistik kring domstolens verksamhet är för övrigt hemlisstämplad.
U.K. government thought destroying Guardian hard drives would stop Snowden stories [The Washington Post]
Här drabbar det direkt den undersökande och kritiskt granskande journalistiken, det kommer av uppenbara anledningar även att drabba svenska journalister. Sverige står inte upp för de mänskliga rättigheterna, utan faller undan för USA och NSA:s påtryckningar. Det är inte några få vänliga gubbar med lurar över öronen, som vill vårat väl. Det är en mycket välorganiserad affärsverksamhet, där hemligheter och metadata är till försäljning på en global marknad, som vilka produkter som helst. Där man i Brasilien trodde att det var helt ok. Fast de blev i praktiken utsatta för ett mycket avancerat industrispionage, av den de trodde var deras vän.


Sam Sundberg, SvD, Journalisten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar