fredag 7 juni 2013

Medias beskrivning av Stockholmriots måste bli bättre, när det saknas fakta om Medborgargarden

Det är Södermalmspolisen som talar om högerextremister, de har har stoppats och visiterats. Olika tillhyggen tas i beslag som är att betrakta som vapen i det här sammanhanget, det är både baseballträn och knogjärn.
Mer om de högerextrema Medborgargardena, säger att de nu är blandade med kriminella fotbollshuliganer.

Researchgruppen:

"De kallar sig Sveriges medborgargarde, en ohelig allians där fotbollssupportrar från alla tre Stockholmslagen gör gemensam sak med tre högerextrema organisationer. Som reaktion mot vågen av förortsbränder försöker de ta lagen i egna händer och mobilisera sina medlemmar ut på gatorna och ”göra det jobb polisen borde göra”. Verksamheten koordineras genom en intern Facebookgrupp."

Det finns även fler högerextrema nationalsocialistiska grupper, vilka stödjer medborgargardet och deras aktiviteter. Som Svenska Motståndsrörlsen [SMR] [SvD], [tv8].


Dessa sammanslutningar måste i brist på en bättre benämning, betraktas som hårt belastade kriminella gäng [Expo], [Dagensjuridik], [Säpo]. De anser att polisen är dem behjälpliga med att rensa upp i Stockholms förorter, i hur stor utsträckning detta sker är givetvis svårt att avgöra när det är svårt att få tag på realfakta. Det lär knappast var många som frivilligt kommer att träda fram och avge riktiga vittnesmål. Men i ett fall är det med en rätt stor säkerhet en sådan koppling, det är från Storvreten. Där finns det ett flertal ögonvittnen över vad som inträffat, de har varit på olika sidor och de är samstämmiga över vad som har inträffat. Samt att det finns en mycket talande kort videoinspelning, som Svenska medborgargardet har spelat in på platsen för det inträffade, det är i just Storvreten den spelades in.Svenska medborgargardet from New Renaissance on Vimeo.

Denna händelse instämmer med vad Megafonen tar upp i sin beskrivning, över vad som inträffade i Storvreten.

"Fyra polispiketer körde emot dom. De stannade tre meter framför. Plötsligt kommer en man fram mellan piketbussarna.  Inte en polis. Han hade svart luvtröja på sig och var snaggad. Han såg ungdomarna som fortfarande stod och rökte, vände sig om, viftade med armarna och ropade “Kom! Kom!” Bakom honom, mellan polispiketen, kom de fler och fler. De sprang mot killarna och skrek: “Våran stad, vårat land! Ni invandrare förtjänar inte vårat land!"

Det inträffade stämmer även med vad Svenska medborgargardet berättar i en förklarande bloggpost [Länk], samt av den videofilm som finns här ovan. I den tycks polisen lämna plats för den högerextrema gruppen på ett sådant och uppenbart vis, att de mycket enkelt och oproblematiskt kan ta sig förbi polisens egen avspärrning av vägen fram och igenom polislinjen. De olika grupperingarna var alltså skilda åt av polisen, eller skulle ha varit det. Här måste det absolut till en förklaring från polisens sida över hur de agerade, resonerade i frågan och inte minst varför. Om det inte finns en tillfredsställande förklaring till deras handlande, föreligger det en mycket klar diskriminering och ett minst sagt konstigt agerande från deras sida. De tar tillsynes en mycket aktiv del i skeendet och tycks vara det högerextrema medborgargardet behjälpliga. Vilket även det så kallade medborgargardet skryter om och vad de ungdomar som Megafonen talat med säger, om incidenten och vad som inträffat i Storvreten.
På andra bilder har polisen hanterat de olagliga medborgargardena på ett helt annat vis, vilket ilustreras av de bilder som är nedanför texten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar